Εισαγωγή

Γνωρίσαμε τον Ισορροπιστή μέσα από τους ΝΕΒΜΑ ένα συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1994 και σίγουρα έχει αφήσει το δικό του χρώμα στο hip hop. Με μια πορεία που ξεπερνάει τα 23 χρόνια στο χώρο ο Ισορροπιστής συνεχίζει να χαράζει στο hip hop τη δική του πορεία.

Τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και μέσα από πολλές συνεργασίες δείχνει την ικανότητα του να εξελίσσεται αφήνοντας το δικό του στίγμα στο χώρο της μουσικής. Κομμάτια έχουνε κυκλοφορήσει με την υπογραφή μεγάλων εταιριών, όπως είναι η Heaven Music και η Front seat θυγατρική την Minos EMI. Με αφορμή το τελευταίο τραγούδι που κυκλοφόρησε στις 17/02/2017 από το κανάλι NEBMATV στο YouTube με τίτλο «Τ’ όνειρο κυνηγώ» σε συνεργασία με Sparky T και σε παραγωγή του Eversor, ο Ισορροπιστής θα απαντήσει για την Promolyrics σε μερικές ερωτήσεις.

Ερωτήσεις

 

1. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος;

Ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι να έρθω αντιμέτωπος με κάποιον θάνατο δικών μου ανθρώπων. Είμαι πολύ δεμένος με την οικογένεια μου, και θεωρώ πως πάντα είσαι ανέτοιμος για να αποδεκτείς κάτι τέτοιο.

 

2. Ποιον εν ζωή πρόσωπο εκτιμάς περισσότερο;

Την μητέρα μου. Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια, και παρ´ ότι χρωστάω και στους δυο μου γονείς πολλά, θαυμάζω ιδιαίτερα την μητέρα μου για τον δυναμισμό της. Ήταν εκείνη που με βοήθησε να αποτραβηχτώ από το αλκοόλ, και στάθηκε δίπλα μου στις φουρτούνες.

 

3. Σε ποιο πράγμα πρόδωσες τον εαυτό σου και μετάνιωσες περισσότερο γι αυτό;

Δεν θεωρώ πως έχω προδώσει ποτέ τον εαυτό μου. Φυσικά, όπως όλοι μας μπορεί να έχω περιπέσει σε σφάλματα ανά καιρούς, αλλά αυτό το αποδίδω στο ότι ήμουν από τους πρώτους που βρέθηκαν στον χώρο αυτόν, και δεν διέθετα την απαιτούμενη πείρα, αλλά ούτε είχα κάποιον να με συμβουλέψει. Παρά ταύτα, πάντα ακολουθούσα την ηθική μου, ώστε να μην νιώσω ποτέ πως προδίδω τον εαυτό μου ή πως πράττω ενάντια των αρχών μου.

 

4. Τι νοσταλγείς περισσότερο;

Νοσταλγώ τον πρώτο καιρό που υπήρξε το hip hop στην Ελλάδα, και όλοι μας είχαμε περίσσεια αγάπη γι αυτό. Νοσταλγώ τις εποχές με FFC, Razastarr, και Παρεμβολές, και μολονότι οι συναυλίες δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτες από κόσμο, μιας και το είδος ακόμα δεν ήταν γνωστό, υπήρχε μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του κοινού γι αυτό. Υπήρχε πάθος από τους mc’s γι αυτό που κάνουν, ενώ το κίνητρο δεν ηταν τότε οικονομικό.

 

5. Ποιο είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα που έχεις κάνει;

Το πιο εξωφρενικό πράγμα που έχω κάνει, ήταν σε ηλικία μόλις 5ετων! Έπεσα από έναν ψηλό φωταγωγό στο σπίτι μου, ανάμεσα σε αιχμηρά αντικείμενα κ παρ´ όλα αυτά ισορρόπησα στα πόδια μου κ δεν τραυματίστηκα! Από το περιστατικό εμπνεύστηκα και το όνομα μου!

 

6. Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σου;

θεωρώ πως το κύριο χαρακτηριστικό μου είναι το πάθος κ ο δυναμισμός μου για οτιδήποτε καταπιάνομαι στη ζωή μου, επειδή οτιδήποτε βάλω στόχο, το πραγματοποιώ, ή έστω δεν σταματώ ποτέ να παλεύω γι αυτό. Επίσης, ανακαλύπτοντας τον εαυτό μου τελευταία, παρατηρώ πως φέρνω τους ανθρώπους πιο κοντά ,ακόμα κ άτομα που μπορεί στο παρελθόν να είχαν αντιπαραθέσεις μεταξύ τους. Είναι πολύ ευχάριστο αυτό για ´μένα. Νιώθω πως εμπνέω εμπιστοσύνη.

 

7. Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουνε δώσει;

Η καλύτερη συμβουλή που είχα και έχει γίνει τρόπος ζωής, είναι να έχω υπομονή κ επιμονή στους στόχους μου. Να σέβομαι τους ανθρώπους γύρω μου, να μην θαμπώνομαι από εφήμερα πράγματα, κ να είμαι πάντα μετριόφρων. Γι αυτό κ επιλέγω να μιλούν οι πράξεις μου για ´μενα κ όχι τα λόγια.

 

8. Διάλεξε 5 λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σου;

Περιπετειώδης, μαχητικός, κοινωνικός, παρατηρητικός κ τελειομανής. Αναζητώ την δράση, μάχομαι για τα πιστεύω μου κ τα όνειρα μου. θέλω να γνωρίζω κ να συναναστρέφομαι με πολύ κόσμο, μιας κ πάντα έχω να μάθω πράγματα από εκείνους, παρατηρώ μικρές λεπτομέρειες που ίσως δεν γίνονται συνήθως εκ πρώτης όψεως αντιληπτές, και τέλος θέλω το καλύτερο αποτέλεσμα για κάθε μου δουλειά. Δεν μου αρέσουν δηλαδή οι προχειρότητες, προτιμώ ποιότητα από ποσότητα.

 

 

9. Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον εαυτό σου τι θα ήτανε αυτό;

Καμιά φορά η ευπιστία μου στην αγνότητα των προθέσεων των άλλων ανθρώπων, δυστυχώς γίνεται εκμεταλλεύσιμη. θα θελα να ήμουν λιγάκι πιο επιφυλακτικός με τους γύρω μου, αλλά αυτό είναι και ένα χαρακτηριστικό μου που ενδόμυχα χαίρομαι που το ´χω. Πιστεύω στην καλοσύνη των άλλων, και πιο συγκεκριμένα, αντί να θέλω να το αλλάξω, θα προτιμούσα απλά να μην διαψεύδομαι κάθε φορά…

 

10. Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερη σου επιτυχία;

Προσωπική επιτυχία μου θεωρώ το γεγονός πως, παρ´ ότι ασχολούμαι με το hip hop από το 94′, συνεχίζω να γράφω με το ίδιο πάθος που είχα από τον πρώτο καιρό κ νιώθω πως έχω πολλά ακόμα να δώσω και να πω. Δεν έχει εξαντληθεί ακόμα η έμπνευση μου, μιας κ έχω ακόμα πολλές εμπειρίες να διηγηθώ κ να ζήσω. Πλέον δεν θα ασχοληθώ αποκλειστικά κ μόνο με τον στίχο, αλλά θα καταπιάνομαι με κάθε επιμέρους δουλειά που αφορά ένα κομμάτι μου. Από τη μουσική παραγωγή μέχρι το κλιπ. Νιώθω πιο παραγωγικός κ διαθέτω πλέον μεγαλύτερη εμπειρία.

 

 

Λοιπές Ερωτήσεις

1. Πως βλέπεις το hip hop στην Ελλάδα του 2017;

Ακριβώς με το ίδιο μάτι που βλέπω κ την κοινωνία μας. Το hip hop είναι μια κοινότητα. Και εδώ δυστυχώς υπάρχει ρατσισμός, μισαλλοδοξία, όμως και αξιόλογα άτομα που μπορούν να φέρουν εξέλιξη στο είδος, έχοντας να δώσουν πολλά. Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι πως δεν υπάρχει σεβασμός στους πρωτεργάτες του χώρου, αλλά κ πως ο Αμερικάνικος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει υπερβολικά τους mc’s ακόμα κ στιχουργικά και πλέον δείχνει πολύ προσποιητή η δουλειά τους. Ζούμε στην Ελλάδα με τα αρνητικά κ τα θετικά της..

 

2. Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο; να περιμένουμε να δούμε κάτι από εσένα στο προσεχώς μέλλον; Κάποια καινούργια συνεργασία ίσως.

Βεβαίως κ ετοιμάζω συνεργασίες με αγαπημένους μου mcs και παραγωγούς όπως: Eversor, Tyler, Σκηνοθέτη, dj ALX, Empne, Sinis Kamikaze, Sixteen Pads, Low P και πολλούς ακόμα..

 

3. Τι σημαίνουν οι ΝΕΒΜΑ για εσένα και τι σημαίνουν οι Goin’ Through;

Το συγκρότημα ΝEBMA για μένα έχει συναισθηματική αξία κ με χαροποιεί που ήταν από το πρώτα συγκροτήματα του χώρου. Το ύφος του μπορεί να διαφοροποιήθηκε ανά καιρούς, ωστόσο η πορεία του είναι αδιαμφισβήτητη. Παρ´ όλα αυτά, το έργο του κάθε καλλιτέχνη θα φανεί και μέσα από το τη συμμετοχή του σε ένα συγκρότημα, αλλά πρέπει να κριθεί κ με τις ατομικές του δουλειές. θεωρώ πως αυτο που μου ταιριάζει περισσότερο είναι το soulful, funky boom bap, hip hop. Διότι μεγάλωσα με soul και funk επιρροές, όπως The Dramatics, All Green , Curtis Mayfield ,Isaac Hayes ,Ohio Players, James Brown, Commodores, Donald Byrd & the Black Byrd . Αναφορικά με τους Going through, θεωρώ πως ήταν το μέσο για να γίνουμε πιο γνωστοί κ σε άτομα που δεν ασχολούνταν με τον χώρο του hip hop. Περάσαμε και καλές και άσχημες στιγμές, αλλά όλα χρειάζονται στη ζωή για να αποκτήσεις εμπειρίες και να έχεις μια σφαιρική άποψη, ώστε να καταλήξεις σε τι σου ταιριάζει πιο πολύ.

 

4. Στη Μέκκα του Hip-hop γυρίστηκε το βίντεο clip του τελευταίου σου κομματιού, τι σημαίνει αυτό για εσένα;

Με αφορμή το κλιπ, με κάθε ειλικρίνεια, επειδή βρέθηκα στο birthplace του hip hop, και σε αυτά τα ιστορικά μέρη για τη κουλτούρα αυτή, όπως για παράδειγμα στο Queens, το μέρος που μεγάλωσε τον Nas και τους Mobb Deep, στο Brooklyn στο σπίτι που έζησε ο Biggie, στο Harlem περπατώντας στους δρόμους κ την γειτονιά του Big L, στο Bronx που ο Cool Herc πρωτομίξαρε τους δίσκους, ένιωσα πως ξεκινώ από την αρχή, σαν να έκανα ένα restart. Κατανόησα περισσότερο τη βαρύτητα των όσων κάνω αυτά χρόνια, ενώ με παρέα τον Grand Master Caz, να μου επεξηγεί το κάθε τι, συνειδητοποίησα πως έπρεπε να ξεκινήσω κ να γράψω έναν δίσκο κ να προσεγγίσω το hip hop 100% βάση των ριζών του.

5. Γνώρισες την Promolyrics.com, πως σου φαίνεται η προσπάθεια αυτή; Θα πρότεινες σε κάποιον να κάνει το προφίλ του στο site;

Εννοείται πως είναι μια εξαιρετική προσπάθεια και θα συμβουλέψω κάθε γνωστό μου ράπερ να κάνει το ίδιο.

 

Added by

PromoLyrics

SHARE