Interview by : Promolyrics

Photos by : RAN30FU

 

ΒΑSEMENT SOUNDS PART 5

Με αφορμή την κυκλοφορία του “Basement sounds part.5” ένα album με πληθώρα γνωστών Αμερικανών, Αυστραλών, Ευρωπαίων και Ελλήνων MCs βρεθήκαμε στις Πυραμίδες (το studio του Empne) για ένα interview. Πολλοί τον έχουνε γνωρίσει από το group “Ηχητική Απειλή” από το 1998, άλλοι μέσα από πολλές συνεργασίες με πολλούς MCs από όλο τον κόσμο και Lives τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Κάνει πάντα αισθητή τη παρουσία του στο χώρο του hip hop και όχι μόνο αφού έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες κάθε μουσικού είδους και έχει εμπλακεί σε αρκετά projects στον χώρο της μουσικής. Τέλος κάτι που ίσως δεν γνωρίζουνε πολλοί ο Empne (Ως Prehysterical Productions μαζί με τον Unp Snae και τον Γιώργο Τσακαράκα) είναι ο δημιουργός του soundtrack της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους ‘Παγόβουνο” του Κώστα Γεραμπίνη.

 

empne 1

 

1. “Βasement sounds part 5”,  πόσα κομμάτια και τι συνεργασίες υπάρχουνε; Θα γίνει παρουσίαση του album live?

Το 5ο μέρος του Basement Sounds περιέχει 28 κομμάτια όλα σε παραγωγή μου. Το δούλευα με αργούς ρυθμούς σχεδόν για 3 χρόνια γιατί ενώ υπήρξα και άνθρωπος της ποσότητας στο παρελθόν ως νεότερος τώρα έχω γίνει πιο πολύ της “ποιότητας”…της προσωπικής πάντα ποιότητας που σημαίνει ότι θέλω να κυκλοφορεί μόνο ότι μου αρέσει στα αυτιά μου 100% πλέον! Αν θα αρέσει στους υπόλοιπους ποτέ δε με ενδιέφερε…Δεν κάνω μουσική για αυτούς άλλα για μένα… Υπάρχουνε mcs και groups από διάφορες γωνιές του πλανήτη. Αυτό το Rap μου αρέσει…να ακούω κάθε ξεχωριστή φωνή, γλώσσα και προσωπικότητα πάνω στα beats μου! Παρουσίαση του album είναι απολύτως φυσικό ότι αποκλείεται να γίνει αφού για να μαζευτούνε όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες πρέπει να μαζέψουμε όσα λεφτά χρειάζονται οι παραγωγοί του Walking Dead π.χ. για να γυρίσουν ένα νέο επεισόδιο…Οπότε…Προτιμώ να δω αυτό το καινούργιο επεισόδιο…Το album κυκλοφορεί ήδη από το KNKUC label σε cd και υπάρχει και μια περίπτωση για μελλοντική limited edition κυκλοφορία σε κασέτα χρωμίου από την Esocentric μια ανεξάρτητη εταιρεία του Βορρά που στηρίζουμε και μας στηρίζουν!

 

 

2. Τι σημαίνει KNKUC? που βρίσκεται τώρα το label και πoια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έχω ξαναπεί και ξαναλέω ότι KNKUC δεν σημαίνει απολυτως τίποτα…Kάπου στο 2000 υπήρχανε ήδη αρκέτες underground κυκλοφορίες από την παρέα μας (Πεφκακια crew,Ηχητική Απειλή κλπ) και κάπως έπρεπε να καταχωρούνται για να τα θυμόμαστε ακόμα και εμείς οι ίδιοι! Ένα βράδυ στο κάψιμο κοινώς όπως είμασταν μαζεμένοι σε μια πλατεία λίγο πιο πάνω από το σπίτι μου ο αδερφός μου (κατά κόσμον “Μπαμπάκας”) σκέφτηκε το όνομα ΚΝΚ επειδή απλά του ακουγότανε κάπως. Τα cds γίνανε περισσότερα αλλά ποτέ δεν ειχα καταλάβει τι μπορεί να σημαίνει η πως θα μπορούσε να ερμηνευτεί αυτό το ΚΝΚ και φυσικά ποτέ δεν ήμουνα φάν αυτής της “μόδας” που ήθελε όλα τα crews να ονομάζονται από 3 αρχικά γράμματα! Έτσι κάποια στιγμή πρόσθεσα το “Underground Collections” καθώς βγάζαμε ανεξάρτητα cds κάθε είδους από Punk, Ιndustrial, DNB μέχρι Psychedelic trance. Πάντα δουλειές φίλων η γνωστών δουλεμένες με αγάπη στο κάθε είδος!

Ένα mp3 σε έναν φάκελο και ακόμα πιο τραγικό πλέον ένα απλό upload στο youtube δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα μας έκανε σωστότερους αλλά ούτε και την μουσική την ίδια οπότε εδώ και χρόνια αναλαμβάνουμε δουλειές αυστηρά underground και κυκλοφορούμε limited edition cds για να μπορούν αυτοί οι λίγοι και καλοί που μείναν (όπως και εγώ) να προσθέτουν στο ράφι τους και στη συλλογή τους την οποιαδήποτε δουλειά τους ενδιαφέρει από το label μας!Το KNKUC label τώρα πλέον είναι μια παρέα/ομάδα από καλλιτέχνες κάθε είδους από κάθε γωνιά της γης! Empne, Phobia, Johnie-B, Zoυμπάς, Καταχανάς, Omegas of Βeatceps, Θύτης, Στιχοπαθής, Αscian, Livas, Quamis, La-guigne, Le narrapeur,Seek of Psyrobots, Βeto, Drem, Vine 95,7th sine, Hamayo Εx, From Dust, Aτρωτος Ιός, Ran30fu, Unp Snae, Fantasma of Pefkakia, Nightmare, ΚΛΝ, Nikhttas Pa.Nik, Alexdraw, Kozi και άλλοι πολλοί ο καθένας στον τομέα του βοηθάνε αυτό το label να συνεχίσει να αναπνέει από το 1999 και μετά αφού μέχρι σήμερα μετράμε 520 κυκλοφορίες!Τα μελλοντικά σχέδια είναι ακόμα πιο οργανωμένη δουλειά στον τομέα του merchandise στον οποίο τομέα ομολογώ πως είμαστε αρκετά αργοί και οπισθοδρομικοί καθώς και περισσότερες κυκλοφορίες limited πάντα σε κασέτα ήχου και βινύλιο! Δουλεύουμε αυτό το καιρό το νέο album του Καταχανά, το LP μου με τον Remix από τους UNR,το ΚΝΚUC project part.2,τον δίσκο μου ως Bobby Tsimblidas που δουλεύουμε δύο χρόνια τώρα με τον καλό μου φίλο τον Σέξπυρ, το album με τον παλιόφιλο ΚΛΝ, ένα νέο ΕP με τον Θύτη και ένα νέο project έκπληξη που το ανακοινώνω πρώτη φορά εδώ σε αυτό το Interview με όλα τα μέλη του Knkuc επιτέλους σε κάθε κομμάτι που θα είναι λογικά ένα Knkuc EP και θα ανακοινωθεί σύντομα επίσης!

 

3. Αν διάλεγες πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σου, ποιες θα ήτανε αυτές;

Δεν ξέρω πως θα μπορούσα και αν θα μπορούσα να περιγράψω τον εαυτό μου οπότε ρώτησα την γυναίκα μου και 2 ακόμα φίλους και μου’παν αρκετά που μερικά τα είπανε και οι 3 : Κολλημένος, Γιατρός, Αγχωτικός, Μηχανή, Αντικοινωνικός, Τρελός (λίγο), Aντικειμενικός.

 

empne 2

 

4. Τι απεχθάνεσαι περισσότερο;

Την ψευτοσοβαροφάνεια των ανθρώπων γύρω μας. Το ότι πρέπει να μπούνε σε ένα καλούπι που μας καθορίζει τους στόχους μας, τα όνειρα μας και την πορεία μας…Και μέσα σε αυτό τον προστατευτικό θόλο του καθωςπρεπισμου γεννιούνται “αρετές” όπως η κριτική,το κουτσομπολιό πίσω από την πλάτη και οι γραφικές κουβέντες “ε γεράσαμε πια”, “ακόμα μωρέ με αυτά ασχολείσαι;”,  “εγώ αν ασχολιόμουν θα μπορούσα να το κάνω καλύτερα” κλπ κλπ…Χωρίς χιούμορ,άνθρωποι γεμάτοι κακία, φιλοχρήματοι είτε κωλοτούμπες που για να δείξουν την γελοία τους φάτσα θα κάνανε και βουτιά μέσα σε πισίνα γεμάτη με κάτουρα και σκατά…Ανθρώπους χωρίς ενδιαφέροντα που το chat του facebook είναι όλος τους ο κόσμος…ένα ψηφιακό κελί πού μετατρέπεται σε αυτούς σε μια σκηνή θεάτρου για παίξουν τον ανάλογο ρόλο της κάθε περιστάσεως…τρελάκηδες, ψαγμένοι, γαμιάδες η και ειδικοί!

 

5. Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον εαυτό σου,τι θα ήταν αυτό;

Θα ήθελα να μην είχα ξεκινήσει να ασχολούμαι τότε στα 90s με αυτό το είδος μουσικής. Να είχα μάθει ένα μουσικό όργανο που πάντα το ήθελα αλλά ποτέ δε το έκανα και αυτή τη στιγμή να ήμουν απλά μέρος μια μπάντας που θα μπορούσαμε να παίξουμε οτιδήποτε θα γουστάραμε ανά πάσα στιγμή και φυσικά όχι rap…Το rap πλέον το θεωρώ μια καθαρά εγωιστική μουσική που το μόνο που κάνει είναι να φουσκώνει τα μυαλά και τα αρχίδια του κάθε καλλιτέχνη με σάπιο αέρα… Για το παρών αν θα ήθελα να αλλάξω κάτι θα ήθελα να είμαι πιο αποφασιστικός σχετικά με το μέλλον κάτι που πάντα το φοβόμουν.

 

6. Πως ξεκίνησες να ασχολεισαι με το Hip Hop?

Αρχές του 90′ ξεκίνησα να ακούω αυτή την μουσική λόγω μεγαλύτερου αδερφού και φίλων απο την γειτονιά (Πευκάκια-Νέα Ιωνία) που ήταν βασικός πυρήνας για σωστές μουσικές κάθε ειδους oσο σε ακροατές αλλα όσο και για δημιουργούς τοτε ειδικά!

Είχαμε ως γειτονάκια τους Terror X Crew, τον Dj fresh73 & τους Soul Βro, από Μetal σκηνή τους Rotting Christ οι οποίοι μένανε στο στενό μου και παίζαμε μαζί μπάλα αρκετές φορές,αρκετούς από την Psychedelic Trance σκηνή οπότε όλο αυτό έκανε τα ακούσματα μου αμέσως περισσότερα από πολλών άλλων…Σιγά σιγά ήρθαν το graffiti και το bombing και προς το 97′ κάπου ξεκίνησαν κάποιοι πειραματισμοί με το πικάπ του σπιτιού, κάποια κόψε-ράψε με τα κασετόφωνα (τα διπλά τότε) και κάποια εντελώς πρόχειρα one-take recordings. Από το 98′ και μετά στην ουσία είμαι καθημερινά σε μια φάση δημιουργίας είτε αυτό είναι παραγωγή, ηχογράφηση, τζαμαρίσματα, digging κλπ κλπ. Κάπου από τις αρχές έως και το 2005 χρησιμοποιούσα το όνομα “Εμπνευστής” αλλά όταν ξεκίνησα να δουλεύω με ξένους mcs κυρίως το όνομα κόπηκε πριν το καταλάβω από τους ίδιους τους ξένους σε “Εmpne”. Έτσι κάπως ξεκίνησε και από τότε..περάσανε κοντά 20 χρόνια!

empne 3

 

7. Αν έπρεπε να διαλέξεις ανάμεσα στο rap και στο producing, τι θα διάλεγες και γιατί; Ποιες είναι οι βασικές σου επιρροές/ακούσματα;

Έχω ανακοινώσει ότι στην ουσία έχω σταματήσει το rap πριν κάποια χρόνια. Παρόλαυτα ρίχνω κάποια ραπς τον χρόνο όπως τελευταία στο album του Θύτη κλπ και κάποια πιο σατυρικά που πάντα μου άρεσε να χώνω με τις άλλες φάσεις που κάνω με Skylia the band, Σέξπυρ,Μαύρο Ηλο, Μπάμπάκα, Νηφάλιες Τσιμπλίδες κλπ…Όταν περνάνε τα χρόνια θεωρώ ότι καλά είναι να σταματάμε και λίγο και να ραπάρουμε μόνο όταν έχουμε 5 πράγματα να πούμε!Επιλέγω το producing γιατί είναι η ψυχοθεραπεία μου..με κάνει να ηρεμώ! Ποτέ δε με ενδιέφερε το να “αρέσουνε” τα beats μου σε άλλους.  Κάνω αυτό που αρέσει σε εμένα,όπως ακριβώς το θέλει το αυτί μου και το μυαλό μου (ότι έχει απομείνει). Στα ακούσματα έδινα πάντα λίγο βάση με αποτέλεσμα στο τέλος μόνο ραπ να μην ακούω! Προσπαθώ να παρακολουθώ φυσικά όσο μπορώ κυρίως από την αγγλική σκηνή που πάντα λάτρευα αλλά όταν βάζω να ακούσω κάτι μπορεί να είναι οτιδήποτε… Κυρίως είμαι κολλημένος με Soundtracks που είναι και το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής μου αλλά κατά τα άλλα αγαπημένα μου είδη είναι : Dark ambient, Drumnbass, Minimal-Industrial, Electro, Thrash-metal, Hardcore, Psychedelic-Goa trance, Ethnic κλπ αλλά γενικά όσο μπορώ ακούω ορχηστρική μουσική πλέον. Γουστάρω φυσικά όταν ακούω κάτι σωστό από rap που μπορεί να μου θυμήσει λίγο κάτι από τα 90s στον ήχο όπως το τωρινό hip hop της Αυστραλίας,η της Νότιας Αφρικής! Εκεί πιστεύω ότι τώρα το rap είναι όσο underground και σωστό ήταν κάποτε στην συνείδηση μας!

 

 

8. Πως βλέπεις το hip hop στην Ελλάδα και πως είναι στο εξωτερικό;

Στην Ελλάδα το hip-hop δεν είναι πια όσο ρομαντικό ήταν κάποτε,όλη η φάση πλέον είναι το πόσους φίλους έχεις στο Facebook και πόσους subscribers στο Youtube κανάλι σου. Δεν έχεις πολλά views οπότε δεν σε ξέρει ούτε η μάνα σου,οπότε δεν είσαι και καλός…Ασφαλώς και έχει ανέβει το επίπεδο αλλά έχει κατέβει το επίπεδο των ανθρώπων…Κάποτε δεν ήταν μόδα ούτε ήταν φιγούρα στο σχολείο η την σχόλη. Τώρα το μεγαλύτερο ποσοστό της σκηνής είναι ατομάκια τα οποία ζούνε με το Youtube και μέχρι και σ’  αυτό είναι υπνωτισμένοι στα 5 κλασσικά ονόματα της Αμερικής και στα κατά καιρούς ονόματα που σκάνε στην ελληνική σκηνή. Στο εξωτερικό η κοινότητα ακόμα αγοράζει την δουλειά σου, ψάχνει για νέα ακούσματα,κάνει ακόμα συλλογές και δεν είναι σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση της Ελλάδος! Σαφώς και το αμερικάνικο hip hop έχει παρεκτραπεί με το underground του να προσπαθεί μόνο να συμμαζέψει την κατάσταση αλλά η Ευρώπη και η Αυστραλία αυτό τον καιρό κρατάνε στα σκήπτρα του αληθινού ήχου πλέον! Στην Ελλάδα κάνει κάποιος ένα rap, κατεβάζει μια φωτογραφία με ένα μικρόφωνο π.χ. κάποιου φωτογράφου που ποτέ δεν έψαξε να βρει ποιος είναι, βάζει το τραγούδι του πάνω και απαιτεί την προσοχή μας και πολλές φορές και τον σεβασμό μας γιατί η ζωή του ήταν δύσκολη και όσα έχει ζήσει αυτός δε θα τα ζήσουμε ποτέ κλπ κλπ! Ασφαλώς και υπάρχουν και εξαιρέσεις άλλα θεωρώ ταπεινά πάντα ότι ειδικά η νέα γενιά στην Ελλάδα δεν πρέπει να βιάζεται να δειχτεί και να ανεβάζει οτιδήποτε δημιουργεί αμέσως και η παλιά γενιά να μην επαναπαύεται στη μικρή της ιστορία και δεν δημιουργεί κάτι άξιο στο “τώρα” που μπορεί επίσης να γίνει “ιστορία” της.

empne 4

 

9.Μετά από τόσες συνεργασίες, υπάρχει κάποια που ξεχωρίζεις;

Έχω μια αγάπη για το πρώτο (γιατί γίναν πολλά μετέπειτα) μου κομμάτι που έκανα με τον XL από τους θρυλικούς Kreators από την Βοστώνη…Νομίζω ήταν 2006 και ο XL τότε με εμπιστεύτηκε και έδωσε στο όνομα μου μια άλλη αξία για να συνεχίσουν να με εμπιστεύονται και άλλα σεβαστά ονόματα του παγκόσμιου hip hop…Επίσης η συνεργασία με τον Si Phili από τους Phi-Life Cypher που είναι ένας καλλιτέχνης που εκτιμώ πολύ και τον έχω δει 2 φορές live παρόλο που δεν είμαι άνθρωπος που πάει σε lives κλπ…Κάθε περίοδος που δημιουργούσα κάποιο cd έχει την σημασία της,τις φάσεις της,φίλους και συνεργάτες,στιγμές και δυσκολίες που μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο έμπειρους είτε τεχνικά είτε ψυχολογικά!Oι παλιότερες επίσης συνεργασίες μου για το “Ο διαλεχτός της άρνησης και ο ακριβογιός της πίστης” των Αρτέμη-Ευθύμη (ΤΧC) ήταν επίσης μια ωραία περίοδος,καθώς και όλες μα όλες οι ηχογραφήσεις για Οι Πότες της Ασφάλτου, Ηχητική Απειλή, Πεφκακια crew, Skylia the band κλπ projects με Μπαμπάκα, Seek, ΚΛΝ, Βear, Σερίφη, ΚΒ, Αrse, Στιχοπαθή, Λαίμη, Alf, Akuji, Woo, Tζώρτζη, Unp Snae και τους υπόλοιπους γουδάλες ανά καιρούς.

empne 5

 

10. Χιλιάδες βινύλια, βιντεοκασσέτες, cds σε μια καθαρά ψηφιακή εποχή! Πόσο σε βοηθάει αυτό στον ήχο που παράγεις; Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς για τα beats σου; Έχεις ψηφιστεί ως ένας από τους 100 καλύτερους beatmakers παγκοσμίως σε μια ψηφοφορία του praverb.net πριν κάποια χρόνια..πιστεύεις πως συνεχίζεις να υπερασπίζεσαι τον “τίτλο”?

Μαζεύω υλικό από πολύ μικρός (βιντεοκασέτες, cds, βινύλια, κασέτες, κονσόλες, games κλπ) και εγώ και ο αδερφός μου! Μετά από χρόνια με έναν επίσης μεγάλο συλλέκτη-δάσκαλο-φίλο τον Dr.Mental (aka Spiramen) η συλλογή έγινε αρρώστια! Έχουμε μία τεράστια συλλογή και αυτό με βοηθάει στον ήχο που παράγω αλλά και σε αυτά που γράφω.Δεν μου αρέσει η καθαριότητα στα beats ούτε και η πολυπλοκότητα ως αναφορά το rap… Είμαι λάτρης της σχολής drumloop-μπάσο-λούπα και πάρτα στη μάπα! Δουλεύω με PC και διάφορα softwares όπως FL,Cubase & Audition,ένα MPC500 και με ένα Μaschine που μου έκανε δώρο ο D-Cypha o Αυστραλός πρωταθλητής dj που είχαμε για χρόνια στο συγκρότημα μας με τον Στιχοπαθή “Ηχητική Απειλή”. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται πάντως ένας X εξοπλισμός για να δημιουργήσεις σωστή μουσική! Τα σωστά samples κυρίως, το σωστό στήσιμο και προπάντως το σωστό αυτί μπορούν να κάνουν μια δουλειά αληθινή και αξιοπρεπέστατη! Τιμή μου για το praverb.net που κάποιοι να με βάλαν σε μια λίστα με τόσο μεγάλα ονόματα που και εγώ ο ίδιος γουστάρω ως παραγωγούς αλλά αυτό με κάνει να θέλω να δουλέψω σκληρότερα…Δεν ξέρω αν τον “υπερασπίζομαι” τον τίτλο αλλά σίγουρα συνεχίζω να δημιουργώ, δεν “πιέζω” κανέναν να ακούσει την δουλειά μου, δεν πήρα τα λεφτά κανενός και δε το γύρισα στιγμή σε τσιφτετελοτραπόμπιτα με καμία ψωνάρα στο ρεφρέν μου να μιλάει για έρωτες, παραλίες και χαμένες αγάπες.

empne 6

 

11. Πως βλέπεις την Promolyrics; Θα πρότεινες σε κάποιον να δημιουγήσει και αυτός το προφίλ του στο site?

Είμαι ακόμα λίγο άνθρωπος των σπηλαίων σε αυτά τα θέματα αλλά θα τα καταφέρω να δημιουργήσω λογαριασμό και να ανεβάζουμε κάποια lyrics από κάποια κομμάτια μας τουλάχιστον που αξίζει να υπάρχουν γραμμένα!Συνεχίστε πάντως την προσπάθεια… Είναι κάτι που χρειαζότανε αυτό που κάνετε! Ένα μεγάλο μπράβο από εμένα και καλή συνέχεια φίλε μου! Υγεία να έχουμε όλοι!

 

Added by

PromoLyrics

SHARE