Από μια μικρή παρέα φοιτητών ξεκίνησε το Thessaloniki Hip Hop Festival το 2003 ένα σαββατοκύριακο των Χριστουγένων.
Το όνομα που δόθηκε στην ομάδα ήταν το «Zoltan Tribe».
Σήμερα οι συντελεστές αυτού του Festival μιλούν στο Lifo.gr και μας αποχαιρετούν με την τελευταία τους συναυλία όπου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 στο Principal Club Theater (Ανδρ. Γεωργίου 56, Θεσσαλονίκη).
«Δεν περιμέναμε πολύ κόσμο μέσα στο καταχείμωνο. Σκεφτόμασταν: “Ποιος θα έρθει να ακούσει underground ραπ;”», λέει ο Αλέξανδρος Μελής, ένας εκ των δύο βασικών διοργανωτών του THHF, που πλαισιώνονται από μια μεγάλη ομάδα. «Η εξέλιξη της βραδιάς μάς έφερε προ εκπλήξεως, αφού το μαγαζί όχι απλά γέμισε, αλλά ο κόσμος ήταν διπλάσιος απ’ όσο χωρούσε, με αποτέλεσμα να ανοίξουμε τα παράθυρα και να δημιουργηθεί μια αληθινά μαγική ατμόσφαιρα. Από εκείνο το βράδυ, το THHF έγινε το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού της hip hop κοινότητας, κλασικά ένα Σαββατοκύριακο πριν από τα Χριστούγεννα. Κάθε χρόνο βάζαμε τον πήχη πιο ψηλά και έτσι όλη αυτή η χύμα κατάσταση έγινε ένα πολύ καλά δομημένο και οργανωμένο φεστιβάλ με διεθνείς προδιαγραφές, διατηρώντας όμως πάντα την αμεσότητα και την ωμότητα ενός αμιγώς hip hop show».
Πώς από μια «μαγική» βραδιά φτάσαμε, 14 χρόνια μετά, να μιλάμε για την πιο σημαντική συνάντηση της hip hop σκηνής της χώρας; «Η λέξη-κλειδί είναι η συνύπαρξη. Σε μια σκηνή και γενικότερα σε ένα είδος μουσικής που παραδοσιακά ασχολείται με τους εγωισμούς και τις κόντρες, το THHF έρχεται και λέει: “Ώπα, ρε μάγκες, ας βρούμε αυτά που μας ενώνουν, έστω για μια βραδιά”. Κάνοντας έναν απολογισμό, βλέπουμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς, βέβαια, φάγαμε σε μεγάλο βαθμό το λούκι της “εκπαίδευσης”, κατά κάποιον τρόπο, του κοινού, αλλά και των καλλιτεχνών. Ειδικά μετά τη δολοφονία του Killah P, το μήνυμα της συνύπαρξης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν μένει μόνο μέσα στους κύκλους του hip hop, αλλά έχει και αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία» τονίζει ο Αλέξανδρος και επισημαίνει έτσι το μήνυμα που θέλει να περάσει το THHF: «Αναλάβαμε να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές μια αγνή και ρομαντική κατάσταση για τη hip hop κουλτούρα, όπως τη γνωρίσαμε στα τέλη των ’90s. Κάπως έτσι αγαπήθηκε, εν τέλει, από τους λίγους “τρελαμένους” ανά την Ελλάδα που έχουν τις ίδιες εμμονές μαζί μας. Τους ευχαριστούμε».
Από το THHF έχουν περάσει αυτά τα 14 χρόνια ονόματα όπως ο R.A. The Rugged Man, o Leeroy των Saian Supa Crew, οι Zion I, oι Foreign Beggars, oι Dope D.O.D., ο Lowkey, οι Da Shogunz, o Prop Dylan. «Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για μας που ανταλλάξαμε απόψεις και ιδέες με αυτούς τους ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια ψάχναμε ανερχόμενους καλλιτέχνες από το εξωτερικό που κάνουν hip hop εδώ και τώρα, έχουν μέλλον στη σκηνή και στην τελική βλέπουν τους Έλληνες MCs ως ομοίους τους και όχι ως κάποια παιδάκια που απλώς θα τους ανοίξουν τη συναυλία» καταλήγει ο Αλέξανδρος.
Αυτό το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου, το ΤHHF θα ρίξει αυλαία στο Principal Club Theater με ένα καθηλωτικό πρόγραμμα, γεμάτο δυνατά beats και κοφτερές ρίμες. Η αφρόκρεμα του είδους θα βρεθεί επί σκηνής και μια πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων, όπως το THHF MC Battle, ομιλίες, stand-up comedy, το Blackbook Sessions και, φυσικά, τα graffiti actions με εκλεκτούς καλεσμένους, θα πλαισιώσουν το αξιόλογο line-up.
Ένας από τους νεότερους εκπροσώπους του hip hop στη χώρα μας, ο Hawk, θα βρεθεί για πρώτη (και δυστυχώς τελευταία φορά) στη σκηνή του THHF. «Χαίρομαι πολύ που το πρόλαβα! Έχω υπάρξει θεατής του THHF όταν ήμουν 15-16 χρονών και αυτό το Σάββατο που θα είμαι επί σκηνής θα σας παρουσιάσουμε κάτι πολύ ωραίο, μαζί με τον Sapranov και τον Pepe». Ο μόλις 23 ετών ράπερ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη, ωστόσο μοιράζει πλέον τον χρόνο του μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Μαζί με την ομάδα του Above The Hood, μια καλλιτεχνική κολεκτίβα, φέρνουν τη δική του αισθητική στο ελληνικό hip hop, επηρεασμένοι από τον πιο φρέσκο ήχο που παίζει αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό. Το κομμάτι του Hawk «Εδώ είναι Ελλάδα» έχει 2.043.293 views στο YouTube. «Πιστεύω πως, ναι, εκπροσωπούμε κάτι καινούργιο. Βάζουμε το δικό μας στοιχείο στο ελληνικό hip hop, που παρατηρώ πως έχει γίνει πιο “μουσικό” τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι πολύ θετικό. Ωστόσο, το hip hop στην Ελλάδα θα είναι πάντα underground, καθώς δεν υπάρχει βιομηχανία να το στηρίξει». Μετά το «Ανώτερο Κλιμάκιο» του 2015, ο Hawk επιστρέφει, μαζί με τους Above The Hood, στις αρχές του νέου έτους με το νέο του άλμπουμ «Π_Α_Ν_Δ_Ω_Ρ_Α».
Ένας ακόμη καλεσμένος του THHF 2016 είναι ο Δημήτρης Αντωνίου που θα παρουσιάσει το βιβλίο του «C’est la vie – Έτσι είναι η ζωή». Ο 26χρονος είδε δέκα χρόνια πριν τη ζωή του να αλλάζει με τον χειρότερο τρόπο, όταν ένα αυτοκίνητο ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και τον τραυμάτισε σοβαρά, καθηλώνοντας τον σε αναπηρικό αμαξίδιο για την υπόλοιπη ζωή του. Αντί να το βάλει κάτω, επιστράτευσε όλη του τη δύναμη και μαζί με τους φίλους του κάνει γκράφιτι σε σχολεία και πάρκα της πόλης, ενώ προχώρησε και στην έκδοση του πρώτου του βιβλίου με 10 αυτοτελείς ιστορίες που πρόκειται να αποτελέσουν έναν ακόμη λόγο για να χαμογελάμε λίγο πιο συχνά.
«Είμαι αρκετά ενθουσιασμένος με τη συμμετοχή μου», λέει ο Δημήτρης. «Βλέποντας πόσο πολλή δουλειά και προετοιμασία έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα, αισθάνομαι πως παίρνω μέρος σε κάτι “μεγάλο”. Το γεγονός ότι αυτή είναι η τελευταία χρονιά της μεγάλης αυτής γιορτής κάνει την προσμονή μου ακόμη μεγαλύτερη. Σκοπεύω να κάτσω όσο περισσότερο μπορώ, όσο μου επιτρέπει η υγεία μου δηλαδή. Σίγουρα θα είμαι το απόγεμα, ως το βράδυ».
«Τρία χρόνια πριν αποφάσισα να μοιραστώ όλα όσα έχω γράψει σε μια προσπάθεια να “συνομιλήσω” με τον εαυτό μου και να πω πράματα που δεν τα έλεγα παραέξω. Τα μηνύματα που προσπαθώ να περάσω είναι πολλά, αλλά αν πρέπει να επικεντρωθώ σε κάποιο, αυτό είναι ότι αποτελεί επιλογή μας ποια θα είναι η στάση μας απέναντι στη ζωή. Η ζωή ποτέ δεν θα είναι εύκολη. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα να καθορίζουν εμάς αλλά εμείς να τα καθορίζουμε» αποφαίνεται ο Δημήτρης.
Αυτήν τη στιγμή γράφει το δεύτερο βιβλίο του, που θα ολοκληρωθεί σύντομα. «Η ανταπόκριση του κόσμου στις προσπάθειές μου είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. Πολλοί μου λένε πως τους δίνω δύναμη με τη στάση μου, αλλά εύχομαι μια μέρα να μπορέσω να εξηγήσω πόσο πολλή δύναμη δίνει ο κόσμος σ’ εμένα με τη δική του στάση».
«Μετά το φετινό THHF 2016 έχουμε κάνει πραγματικά τα πάντα ως φεστιβάλ», απαντά ο Μελής, εξηγώντας τον λόγο που το δημοφιλές φεστιβάλ ρίχνει αυλαία. «Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος για εμάς και χρειαζόμαστε λίγο χρόνο να καταλαγιάσει λίγο όλο αυτό, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Δώσαμε πολλά ερεθίσματα και ιδέες στη νέα γενιά ώστε να συνεχίσει το έργο μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είχαμε πει από την αρχή ότι δεν θα συνεχίζαμε επ’ αόριστον, ήταν ένα πρότζεκτ με αρχή, μέση και τέλος. Φτάσαμε στο τέλος, λοιπόν».
Ο Αλέξανδρος Μελής μας εξηγεί: «Κάθε χρόνο υπάρχει ένα concept πίσω από κάθε φεστιβάλ, φέτος είναι η “ροή” ή αλλιώς “flow”. Σε πρώτο επίπεδο περιγράφει πώς ρέει ο στίχος σου πάνω στο beat, πόση συνοχή υπάρχει σε ένα style και γενικά πόσο άνετα πας από το ένα σημείο στο επόμενο. Από την άλλη, η ροή έχει να κάνει και με την αλλαγή εν γένει. Αυτό πραγματευόμαστε στο grand finale του THHF και έχει πολύ ενδιαφέρον. Η ροή των γεγονότων μάς έφερε να διοργανώνουμε ένα hip hop φεστιβάλ και τώρα, το 2016, κλείνει αυτός ο κύκλος. Αν μάθαμε κάτι από αυτό το ταξίδι είναι ότι, όταν αφήνεσαι στο ένστικτό σου, στη ροή, τα γεγονότα σε οδηγούν από μόνα τους και περίεργες συμπτώσεις και συναντήσεις πάντα συμβαίνουν. Κάνουμε μια τελευταία βουτιά στον ποταμό του hip hop μαζί με πολλούς εκλεκτούς καλεσμένους και πολλές εκπλήξεις και δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε όλους για την αγάπη και την υποστήριξή τους».
Source: http://www.lifo.gr/articles/music_articles/125540
Added by
PromoLyrics
WRITE A COMMENT
You must be logged in to post a comment.
WRITE A COMMENT
You must be logged in to post a comment.
No comments yet