Πέρα των βασικών αναγκών του, ο άνθρωπος έχει κι άλλες ανάγκες. Μία απ’ αυτές είναι και η ανάγκη του για τη μουσική. Μέσα από τη μουσική επιτυγχάνεται η χαλάρωση του ανθρώπου σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ψυχολόγος Σοφία Μιχαλοπούλου, η μουσική οξυγονώνει τον εγκέφαλο και βάζει το μυαλό στη διαδικασία του να σκέφτεται και να δημιουργεί εικόνες, ανάλογα με τα ακούσματα του καθενός. Η κατάλληλη μουσική για τον κάθε έναν ξεχωριστά οδηγεί στο πρώτο στάδιο της χαλάρωσης, το οποίο είναι η μυϊκή υποτονία και η συναισθηματική ευφορία. Το συναίσθημα της ευφορίας που επιτυγχάνεται σε κάποιον που ακούει την μουσική της αρεσκείας του, του δίνει τη δυνατότητα να έχει μεγαλύτερη δεκτικότητα σε εξωτερικούς ερεθισμούς. Εκεί είναι που η μουσική έχει θεραπευτικό ρόλο. Η μουσικοθεραπεία επιδρά θετικά στην υγεία του ανθρώπου αφού είναι ένα μέσο το οποίο τον βοηθά στο να καταπολεμήσει το άγχος.
Στα παιδιά βέβαια, επιδρά διαφορετικά. Χωρίζει τα προβλήματα τους σε δύο κατηγορίες, στην παθολογία του πνεύματος και στην παθολογία του σώματος. Σ’ αυτό το κομμάτι, η μουσικοθεραπεία βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις ψυχολογικές και σωματικές τους παθήσεις  και να αναπτύξουν τις ικανότητες που έχουν. Η μουσική συνδέεται επίσης και με την οργάνωση του εγκεφάλου, την τάξη και τις αλληλουχίες και όλα όσα έχουν σχέση με την απλή λογική. Από την βιολογία γνωρίζουμε ότι η μουσική είναι μέσα μας. Οι καρδιακοί παλμοί, ο αναπνευστικός ρυθμός, ο ρυθμός του βαδίσματος και άλλα πολλά επιβεβαιώνουν την θεωρία αυτης της επιστήμης. Μέσα από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η μουσική ερεθίζει κύτταρα του εγκεφάλου και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες οργανικές λειτουργίες του σώματος, οδηγούν τον άνθρωπο σε ευφορία.

 

source:http://www.healthreportaz.gr/10759/o-rolos-tis-mousikis-sti-zoi-mas/ , http://www.studycyprus.eu/easyconsole.cfm/id/1201 

Added by

PromoLyrics

SHARE