Πιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς την λέξη Hip-Hop? Αλητεία? Δρόμοι? Ναρκωτικά? Μήπως όπλα και χρυσαφικά? Πως θα ένιωθες άμα σου έλεγα ότι μια κουλτούρα που απέξω φαίνεται τόσο σκληρή, κρύβει τα πιο ευαίσθητα άτομα? Δυστυχώς η αλήθεια είναι πως αν δεν έχεις περάσει αρκετό χρόνο ακούγοντας και βλέποντας δημιουργίες του Hip-Hop, δύσκολα θα καταλάβεις την ομορφιά που κρύβει μέσα του.

High Infinite Power – Healing Our People

-HipHop

Ατάκες όπως“Η Hip-Hop δεν είναι μουσική” και “Οι ψευτοκαλλιτέχνες ραππάρουν απλά επειδή δε μπορούν να τραγουδήσουν” είναι καθημερινότητα για έναν ακροατή ή για έναν καλλιτέχνη του είδους. Πολλοί από εμάς μάλιστα φτάνουμε σε σημείο να ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για την κουλτούρα που αγαπάμε. Βλέπεις είναι στη φύση του ακροατή να αντιπαθεί το διαφορετικό, όπως είναι στη φύση του Hip-Hop να το προωθεί. Αν είσαι ρατσιστής, φασίστας και οτιδήποτε παρόμοιο, δε θα μπορέσεις ποτέ να γίνεις μέλος της κουλτούρας. Αν είσαι κλειστόμυαλος και δε μπορείς να καταλάβεις πως κάτι τόσο μονότονο και απλό μουσικά έχει πέραση τότε δε θα μπορέσεις ποτέ να καταλάβεις πως κατέκτησε την βιομηχανία. Είμαστε Hip-Hop γιατί αγαπάμε το μήνυμα που προωθεί. Την ελευθερία του λόγου, την διαφορετικότητα μα πάνω απ’όλα το συναίσθημα πως ακόμη και άτομα σαν εμάς, έχουν ένα μέρος σε αυτό τον κόσμο.

But hip-hop’s culture ain’t about just crime
You caught up in the image and, don’t know they rhymes
You caught up in they bodies and don’t know they minds

-KRS One

Από την άλλη όμως, ίσως δε φταίνε μόνο όσοι αντιπαθούν την κουλτούρα. Ίσως φταίμε και εμείς, οι ακροατές, οι δημιουργοί. Ίσως αυτή ακριβώς η απόλυτη ελευθερία είναι που μας καταστρέφει. Άλλωστε, σε έναν τσακωμό, ποτέ δε φταίει μόνο ένας. Ένα από τα βασικότερα στοιχεία της κουλτούρας είναι η αλλαγή και η αποδοχή αυτής της αλλαγής. Δυστυχώς όμως οι ακροατές δε λειτουργούν έτσι. Οι μισοί πιστεύουμε πως η Rap χάλασε γιατί ο ήχος που είναι στο προσκήνιο δεν είναι αυτό που κάποτε ήταν και απλά αναπαράγουμε αυτόν τον παλιό ήχο (boom-bap) και οι άλλοι μισοί πιστεύουμε πως εξελίσσουμε την κουλτούρα κάνοντας ακριβώς το ίδιο πράγμα με τους πρώτους. Αναπαράγουμε κάτι χιλιοπαιγμένο (trap). Όσο και να μην το θέλουμε, καταβάθος όλοι ξέρουμε πως αυτό που κάνουμε είναι λάθος. Είμαστε εγωιστές, τσακωνόμαστε για να δείξουμε πως η δική μας πλευρά έχει δίκαιο δίνοντας έτσι μια λάθος εικόνα στους μη-ακροατές για το τι είναι τελικά αυτό που εκπροσωπούμε.

Άμα κάτι δε μου κάνει απλώς φεύγω μακριά
δεν ανήκω σε κανέναν, δεν ανήκω πουθενά. 

-FFC

Παρόλα αυτά πιστεύω πως μια τόσο (σε σχέση με άλλες) νέα κουλτούρα έχει πολλά ακόμη να δώσει και να δείξει. Είναι λογικό αρκετοί να μην μας καταλαβαίνουν, όπως και είναι λογικό αρκετοί να μην μας υποστηρίζουν. Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε την κουλτούρα μας καλύτερη, και ποιος ξέρει, ίσως ξεκαθαρίσουμε την παρεξήγηση στα κεφάλια όσων μας κακολογούν.

Added by

Trik

SHARE